22 Μαΐ 2010

Χαρακτηριστικά Android 2.2



Η Google προχώρησε στην αποκάλυψη της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος Android 2.2. Με την κωδική ονομασία «Froyo», η νέα έκδοση θα φέρει σημαντικές αλλαγές και νέα χαρακτηριστικά, που αναμένεται να αυξήσουν το μερίδιο του Android στην αγορά των smartphones, εδραιώνοντάς το περισσότερο στη συνείδηση των πολέμιων των κλειστών λειτουργικών. Στο keynote, ο Vic Gundotra της Google εστίασε στα εξής σημεία:

* Επιδόσεις και ταχύτητα
Με την ενσωμάτωση του JIT (Just-In-Time Compilation) compiler, η ταχύτητα εκτέλεσης των εφαρμογών στο ίδιο hardware, αναμένεται να είναι από 2 έως 5 φορές μεγαλύτερη, ενώ με τις βελτιώσεις στη διαχέιριση της μνήμης, αναμένεται βελτίωση στην ταχύτητα εναλλαγής μεταξύ των ανοικτών εφαρμογών, αλλά και στη γενικότερη απόδοση των συσκευών με περιορισμένη μνήμη.

Επίσης, σύμφωνα με την Google ο browser του Android 2.2 θα είναι ο ταχύτερος στην αγορά και από 2 έως 3 φορές πιο γρήγορος από τις προηγούμενες εκδόσεις του Android. Όλα αυτά χάρη στη νέα V8 JavaScript Engine που ενσωματώνει, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί στον Chrome browser.

* Αλλαγές στις εφαρμογές και το Android Market
Η μεγαλύτερη αλλαγή στον τομέα των εφαρμογών, είναι η δυνατότητα εγκατάστασής τους στην κάρτα μνήμης της συσκευής, αλλά και η μεταφορά των ήδη εγκατεστημένων από την κεντρική μνήμη με ένα κλικ.

Άλλο ένα νέο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα μαζικής αναβάθμισης των εφαρμογών, από ένα ενιαίο σημείο, χρησιμοποιώντας το κουμπί «Update All».

Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα Over The Air εγκατάστασης των εφαρμογών από το ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών (Android Market), το οποίο πλέον θα υποστηρίζει και την αγορά μουσικής αλλά και την αναζήτηση εφαρμογών ακόμα και από την μπάρα αναζήτησης του λειτουργικού (Quick Search Bar).

* Δυνατότητα tethering και Wi-Fi hotspot
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις περί ενεργοποίησης του tethering, με τη βοήθεια του οποίου η συσκευή θα μπορεί να διαμοιράζει την mobile broadband σύνδεση στις παρακείμενες συσκευές μέσω ασυρμάτου δικτύου. Θα είναι δυνατός ο καθορισμός του ονόματος δικτύου (SSID) αλλά και του τύπου της κρυπτογράφησης που θα χρησιμοποιείται. Αυτό που μένει πλέον, είναι να δούμε ποιοί πάροχοι θα επιλέξουν να το υποστηρίξουν, ή περιορίσουν την χρήση του κλειδώνοντάς το τελείως ή θέτοντας χρέωση κατά τη χρήση του.

* Συγχρονισμός και διαμοιρασμός μουσικής και φωτογραφιών
Με τη βοήθεια της τεχνογνωσίας και του λογισμικού που αποκτήθηκε από την εξαγορά της Simplify Media, το Froyo αποκτά δυνατότητα ασύρματου συγχρονισμού αλλά και διαμοιρασμού περιεχομένου από εφαρμογές όπως το iTunes, iPhoto και Windows Media Player. Στη σχετική επίδειξη που πραγματοποιήθηκε, ένας υπολογιστής μπόρεσε να διαμοιράσει μουσική από το iTunes, σε μια Android 2.2 συσκευή μέσω Wi-fi streaming.

* Πλουσιότερο σετ από νέα API και υπηρεσίες
Οι developers διαδικτυακών εφαρμογών (web applications), θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο hardware της συσκευής, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως για παράδειγμα μια ιστοσελίδα θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα από το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής, ή μια άλλη να μας επιτρέπει να τραβήξουμε μια φωτογραφία με την κάμερα του κινητού, με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε για επίδειξη στο keynote: Μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία αναγνώριζε τις φωνητικές ερωτήσεις που έκανε ο χρήστης στη συσκευή του, τις οποίες στη συνέχεια μετέφραζε σε άλλη γλώσσα «διαβάζοντάς» τες δυνατά.

Επίσης, το νέο API θα επιτρέπει στους developers να αναπτύξουν εφαρμογές που θα στέλνουν μηνύματα, τα οποία θα εκκινούν δράσεις στη συσκευή μέσα από το «σύννεφο» (cloud). Για παράδειγμα, μπορεί ο χρήστης να βλέπει μια ιστοσελίδα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή και με το πάτημα ενός κουμπιού, να ανοίγει αυτή και τον browser της συσκευής.

Μερικές ακόμα αλλαγές που θα φέρει η νέα έκδοση είναι οι εξής:

* Δυνατότητα φωνητικών κλήσεων μέσω Bluetooth
* Bελτίωση της φωνητικής εύρεσης (voice search) η οποία πλέον θα αναγνωρίζει μεγαύτερες και πολυπλοκότερες προτάσεις
* Απομακρυσμένο σβήσιμο ευαίσθητων στοιχείων και επαναφορά αρχικών ρυθμίσεων της συσκευής.
* Δυνατότητα κλειδώματος με αριθμητικούς η αλφαριθμητικούς συνδυασμούς
* Βελτιώσεις στις δυνατότητες διασύνδεσης με Exchange servers
* Αναβαθμισμένο μενού στη φωτογραφική μηχανή
* Ενεργοποίηση του LED flash στην καταγραφή βίντεο


Το SDK ήδη είναι διαθέσιμο στους developers για download, όμως για το φλέγον θέμα της διαθεσιμότητας σε συσκευές, η Google δεν ανακοίνωσε απολύτως τίποτα. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα φημολογία, οι πρώτες συσκευές που αναμένεται να το ενσωματώσουν είναι το Nexus One και το Motorola Droid. Από την πλευρά της η HTC έκανε γνωστό πως η αναβάθμιση θα έρθει το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους και θα είναι διαθέσιμη για τις συσκευές της που έχουν κατασκευαστεί μέσα στο 2010.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα